2011. október 22., szombat

Állat

http://clarkshomestead.webs.com/myrabbits.htm
Valamikor sok évvel ezelőtt történt, hogy egy anyanyúl elpusztult néhány nappal azután, hogy 7 kisnyula kinyitotta a szemét a világra. Mit lehet tenni? Mivel tél volt, bevittem őket a konyhába, készítettem nekik egy dobozt, egyik felében konzervkupakban tejjel, a másikban bélelt meleg alvóhellyel. A kupakból való ivás művészetét mind a hét ártatlannal külön-külön meg kellett tanítani. Mikor kellően éhesek voltak, meg is tanulták. Addig mindannyiunknak sokat kellett küzdeni. Sok idő, türelem, és gondoskodás szükségeltetett. Mivel össze-vissza fickándoztak, minduntalan beleugráltak a tejbe, amit aztán tovább tapicskoltak, végül minden tiszta nyirkos lett. Külön "hálószobára" volt szükség. Hoztam két új dobozt, vágtam rajtuk ajtót, és egymás mellé-alá szerkesztettem őket. Aztán kiderült, hogy ami bemegy, az ki is jön, hát új probléma jött elő. Ugye a két funkció egy helyen?... Hát... Még egy doboz, és WC is lett. Három összenyitott doboz: háló, étkező és WC. Van aki elhiszi, hogy az "állatok" rendeltetés szerint használták a helyiségeket? Pedig így volt! Kétnaponta kellett új dobozokat hozni és újra csinálni a házukat, de felnőttek akkorára, hogy már ki lehetett vinni őket a rideg téli körülmények közé.
Mindez Dozvald János írása kapcsán jutott az eszembe. 
Mivé válik az ember? Mitől vált ilyenné? Hogy lehet, hogy a néhány napos állat, ha módja van rá képes nem ott piszkítani, ahol eszik és alszik? Mi kell ahhoz, hogy már mindegy legyen? 
Volt egy vietnami malacunk. Sok volt, de ő volt az első, különleges "kutyastátusz" illette meg, a kutyánkkal egyszerre került a házhoz, együtt nőttek fel. Szabadon járt-kelt az udvaron, együtt aludt a kutyával a kazánházban. Soha nem volt büdös. Hihetetlenül tiszta volt. 
Ha egy állat korlátozva van, be van zárva egy ólba, fóleg, ha nem takarítják naponta, megszokja, hogy teljesen mindegy, hova piszkol.Mi a helyzet az emberrel?

4 megjegyzés:

  1. Kislány korom óta mindig voltak állataim, leginkább macskák, akik közel álltak hozzám. Rengeteget örvendezek a viselkedésükön, a természetes és értelmes hozzáállásukon az élethez. És megborzongok, mikor egyes embereken nem látom ezt az értelmes hozzáállást. Nem tudom, hogy miért van igy.

    VálaszTörlés
  2. Azt gondolom, hogy olyan életek zajlanak körülöttönk, - akár karnyújtásnyira -, amilyeneket legvadabb álmainkban sem tudunk elképzelni. Az, hogy valaki ott tart, ahol tart, egy megélt életút eredménye. Nem tudhatjuk, mi juttatott bárkit is ilyen helyzetbe. A felelősség gyakran sokesélyes.

    VálaszTörlés
  3. Regen poenkent hangoztattam: egyes embereknel az evolucio kimerult abban, hogy lemaszott a farol..
    ma mar nem tudok nevetni a poenomon.

    VálaszTörlés
  4. A napokban megnéztem ezt a filmet, vagyis csak azt a részét, ami elérhető volt:
    http://www.youtube.com/watch?v=aSuebDkLoBA&feature=player_embedded#!
    Arra figyelmeztetett, hogy a látszólagos biztonságunk milyen törékeny, és hogy milyen könnyű egyik oldalról a másikra kerülni.
    Neale Donald Walsch: Beszélgetések Istennel c. könyve hiába került a látóterembe már többször, talán a címe miatt mindig elutasítottam. Msot már elolvasnám.

    VálaszTörlés