2011. október 16., vasárnap

Sárból és fényből gyúrva

http://wiki.utikonyvem.hu
Ma misén voltam. Nem szoktam ilyet tenni, idegenkedem minden intézményesített vallástól abból kiindulva, hogy valamilyen módon a hatalom kiszolgálóit látom bennük. Semmi bajom nincs velük, mindenki azt hisz és tesz, amit jónak lát. Én azt gondolom, hogy nem egyetlen út vezet Istenhez, - vagy nevezzük bármilyen néven -, és sehol sincs előírva, hogy csak közvetítőkön keresztül juthatunk el hozzá.
A mostani misén is renitenskedtem, mert nem mondtam a többiekkel kórusban, hogy kérem az Urat, hogy segítsen abban, hogy engedelmes állampolgár lehessek, meg azt sem, hogy segítsen abban, hogy adományozhassak az anyaszentegyháznak. Majd eldöntöm, hogy szimpatikus-e amit a fennálló rendszer/államhatalom csinál, az adományaimmal pedig a rászorulókat támogatom. Vettem a bátorságot, hogy a "Hiszek egy"-et is felülbíráljam, mivel nem tudok egyetérteni több gondolatával. Végül is ez a magánügyem.
Ma mégis elmentem a kápolnába, mert olyan ember mondott misét, akit hiteles embernek tartok, példaképnek. Böjte Csaba jött el hozzánk, alig akartam elhinni, hogy a "helyembe jön", lévén, hogy elég régóta követem a tevékenységét, és látom, hogy rengeteg elfoglaltsága van és egyre nagyobb a népszerűsége. (Nemrég azt olvastam egy blogban, hogy azt javasolják, hogy legyen ő az ország első embere, akkor majd rendben mennek a dolgok.)
Nem csalódtam benne. Egyszerű volt, sallangmentes, emberi és igaz. Nem használt hangzatos, cirkalmas kenetteljes mondatokat. A köznapi élet tiszteletéről, az emberi kapcsolatok, a család megbecsüléséról beszélt. Arról, hogy ajándékként fogadjuk azt, ahova helyezett bennünket a Teremtő, és ott igyekezzünk helytállni, ne idegenben keressük a boldogságot. Beszélt arról, hogy bizony az általa patronált, nevelt gyerekek sem tökéletesek, de még a legelvetemültebben is felragyog a csoda, hiszen mind sárból és fényből vagyunk egybegyúrva.
Csaba testvér gondolatai a jövőről:
http://erdely.ma/dokumentum.php?id=86006
http://erdely.ma/dokumentum.php?id=86235 
http://erdely.ma/dokumentum.php?id=86334&cim=bojte_csaba_szent_istvan_terv_3_karpat_medencei_nepneveles