2010. május 28., péntek

A viskó


Kedves ismerőseim megajándékoztak ezzel a könyvvel, és ami nem kevésbé fontos, néhány óra értékes beszélgetéssel. Ezek az élmények vezzetek a bűnről szóló "faramuci" okoskodásokhoz.
Jó volt olvasni a Ti véleményeteket, de érdekes módon úgy éreztem, hogy egyikünk sem gondolta át a másik véleményét, hanem a saját álláspontjáról próbálta meggyőzni a másikat. Még csak meggyőzni sem, csak a témáról fontosnak tartott gondolatát osztotta meg a többiekkel. Ez nem baj! Sőt!
Amikor elkezdtem a könyvet olvasni, erősen az  említett beszélgetés hatása alatt voltam még, és valóban keveredett bennem a kutatás és a moralizálás. Akkor született a bejegyzés. 
A könyv egy tragikus élethelyzet átlényegítésének a története. Eleinte úgy éreztem, semmi új mondanivalót nem tartalmaz számomra. Semmi olyat, amit más forrásból ne ismernék már. Aztán valami varázslatos történt. A mondatok nem az intellektushoz szóltak, hanem valahol nagyon mélyen érintettek meg. Azt mondanám, ha nem lenne lestrapálva és kifosztva ez a kifejezés, hogy a szívemhez szóltak.
Ajánlom minden keresőnek és ébredőnek, mert a legtisztább, legegyszerűbb megfogalmazását találtam meg mindannak, amelyre mindannyian törekszünk.

A könyv a Immanuel Alapítvány kiadásában jelent meg. www.immanuel.hu