2011. december 13., kedd

Kezdődik...


az új körforgás, lám a hóvirág már ébredezik, bár lehet, hogy megbánja még...
Kezdődik az ünnepi készülődés is, és bár nem leszek büszke erre a fotómra, de csak felteszem, bizonyítékul arra, hogy nem csak szellemi táplálékkal foglalkozom. :)
(Mentségemül szolgál, hogy nagyon rosszak a fényviszonyok.)


Ma szabadnapom volt, és megsütöttem a karácsonyi mézest, valamint a Duende oldalán olvasottakon felbuzdulva, szaloncukor helyett csokiba mártott ezt-azt készítettem: datolyát, fügét, aszalt szilvát, mandarint, diót, stb. Majd szépen becsomagolom őket, és akkor talán majd sikerül jobban bemutatnom.
Köszi az ötletet Duende! :) Cserébe leírom azt az 1940-ben a Mezőberényi Gazdasági Népiskola Gazdaasszonyképző Tanfolyama által kiadott, Ézsiás Rózsa gazdasági tanárnő által fémjelzett "Szaloncukor karamelles" receptet, amit pár évvel ezelőtt magam is kipróbáltam:

"Fél kg kristálycukrot ép zománcú lábosba teszünk, három evőkanállal visszaveszünk belőle és ezt palacsintasütőben elég barnára pirítjuk (de meg ne égjen, mert akkor keserű lesz) a lábosban levő cukorra egy vizespohár (2dl) tejszínt, vagy tejet öntünk, és forraljuk, a megpirított cukrot beleöntjük és időnként megkeverve addig forraljuk, míg sűrűsödni kezd, ekkor porcellán tálba leöntve, vagy akár lábasba is, amelyben főtt állandóan keverjük, míg zsírszerű lesz. Ekkor vajazott, vagy zsírozott tálra öntve tenyerünkkel a kívánt vastagságra nyomjuk, és kockára, vagy téglaalakúra felvágjuk. Ha keverés közben, vagy kiöntve azt látjuk, hogy morzsalékos, vagy törik, ujra fölteszem főzni egy-két evőkanál tejjel, ha meg folyna, nehezen szilárdulna meg, akkor is felteszem főni, hogy a felesleges víz elpárologjon belőle. Mindkét esetben ugyanúgy járunk el, mint az előbb."

Mivel ma ilyen napom van, nem bánom, leírom a "Szaloncukor külömböző ízzel készítve" címűt is:

"30 dkg cukrot másfél deciliter tejjel felteszünk főni. Ha hólyagos, 3 dkg vajat és a kívánt ízt belefőzzük és forraljuk, míg sűrűsödik. Egy adaghoz a következő mennyiségű ízeket tehetem: Két evőkanál darált mogyoró, mandula, vagy dió, egy kis kanál kakaó, másfél szelet csokoládé, fél citrom leve és héja, egy fél narancs leve és héja, vagy három kanál rum, ehhez még pici breton is vagy egy feketés csésze babkávéfőzet. Ha látjuk, hogy elég sűrű, kiöntjük, és úgy járunk el, mint az előzőnél."

Minden jókat kívánok! :)


Betegségügy


Érdemes rászánni néhány percet, és elgondolkodni a hallottakon, akkor is, ha valaki csak a "tudományban" hisz. A valódi gyógyítók gyógyítani akarnak, mindegy, hogy milyen módszerrel csak segíteni, ha lehet. Ám mindenekelőtt: nem ártani!
A kulcs a gondolkodásmódban keresendő.
Szerintem.