2014. március 11., kedd

Jólét- jól lét

 Mitől vagyok jól?
Mikor mondom azt, hogy: -"Jól érzem magam!"
Vajon a jólét, / a gazdasági értelemben vett jólét / garancia arra, hogy jól érezzem magam? Persze, hogy most a közhelyes "a pénz nem boldogít" formula bukkan fel, de miért nem veszi ezt senki sem komolyan?
Miért van, hogy lépten-nyomon azt tapasztalom, hogy a viszonylagos jóléthez szokottak paráznak, görcsölnek, rohadt rosszul érzik magukat a bőrükben, mert látják, érzik, hogy a madzag vége, amit eddig olyan stabilnak éreztek a tenyerükben egyre síkosabbá válik, és siklik ki a kezükből? A szélessávon elérhető lehetőségek egyre keskenyebbé szűkülnek, és ez roppant fenyegetőnek tűnik?
Mire használható a jólét? Vajon arra használódik-e, hogy általa jól érezze magát a birtoklója? Vajon csak általa érzi jól magát? Vajon, ha megszűnik a jóléte, akkor megfosztódik annak a lehetőségétől, hogy jól érezze magát? Mi váltja ki a rossz érzetet azokból, akik viszonylagos jólétüket féltik? Hozzászoktak, hogy sok minden elérhető, és most talán ez megszűnik? Ettől elveszítik a boldogságot? Vagy azt, amit boldogságnak gondolnak: a viszonylagos jólétet?
Vajon  boldogság, jól lét az, ami valaminek a függvénye? Vajon, ha nincs más, csak a puszta életem, akkor boldogtalan vagyok? 
Vajon mi hozza el a felismerést, hogy a boldogság nem javainkban mutatkozik meg?
U. i.: Az alábbi eszmefuttatás nem a napi megélhetési szinten lavírozókról szól.