2013. január 6., vasárnap

Történet egy asszonyról


X hangja már a telefonban árulkodott labilis hangulatáról, de amikor megérkezett, láttam is rajta, hogy ki van bukva. Nem kellett sokat várnom, hogy megtudjam az okát.
Idős, erős akaratú apja, aki régóta gondozásra szorul, megvádolta, hogy erre kellett neki /mármint X-nek/ az a fene nagy tanulás, hogy most az apját berakja az "elfekvőbe", mert biztos benne, hogy most, ha beviszik a kórházba, többet nem fogják hazahozni. X lelkébe késként hatoltak az alaptalan vádak, hiszen évek óta gondozza teljes odaadással az apját, aki az utóbbi időben nagyon zavarosan viselkedik, amikor otthon van. A kórházban érdekes módon kevesebb probléma van vele, ezért már többször úgy esett, hogy haza vágyakozó apját hazavitte, majd kénytelen volt visszavinni. A kórházban, amikor a kezelő orvosával beszélni akart a helyzetről, az orvos letámadta, hogy mit gondol, még a családi problémákat is vele akarják megoldatni? Mondott egyebeket is, de most lényegtelen. Szegény X csak hebegett leforrázva és értetlenül.
Sajnáltam a történtek miatt, mert végigkövettem az elmúlt kb. öt évét, ami maga volt a pokoljárás. Nagyon nehezen viselte szeretett anyja halálát. Addig anyja mindenben segítette, kímélte, féltette, szerette. Az anya halála után apjáról is neki kellett gondoskodni, aki nem könnyítette meg a dolgát. Mellette állt jóravaló, szelíd férje, aki megbetegedett, és pár év kórház-járás, műtétek után kiderült, hogy gyógyíthatatlan. Közben apja hozzájuk költözött, és neki egyre kínzóbbá váltak a  térdproblémái. A térdműtétekre férje jobb időszakaiban került sor, miközben az apja állapota is folyamatosan romlott. X, aki elfogadta mindig az élete során, hogy ő gyámolításra szorul, és egyedül gyenge és sebezhető, zsinórban arra kényszerült, hogy egyre nagyobb és nagyobb terheket hordozzon. Gondozta, majd eltemette jó férjét, megvívta a harcot a hivatalokkal, miközben végig azt érezte ereje végén jár.
Most, ahogy ott sírt, és arról beszélt, hogy ő feladja, belefáradt, megkérdeztem tőle:
- Szerinted mi volt az, ami most történt veled? 
Kérdőn nézett a könnyein át.
- Ugye most úgy érzed, hogy bántottak igazságtalanul?
- Igen! Nem érdemeltem meg! Nem ezt érdemeltem, én mindent megtettem...
- Szerinted mire akart Téged ez a helyzet ráébreszteni?
- Arra, hogy védjem meg magam.... mondta végül tűnődve, és már nem sírt.
- Bizony arra! Gondold csak végig, hogy milyen voltát öt éve, és milyen vagy most! Mi mindent megtettél, elviseltél, megoldottál! Nézd csak meg milyen erős vagy, mekkora erőt birtokolsz! Az ember életében újra és újra előjönnek helyzetek. Olyanok ezek, mint a próbák: nézzük, meg tudod-e már oldani? Egészen addig előjönnek, amíg az ember fel nem ismeri őket, és meg nem oldja. Utána nem jönnek többé. Ha legközelebb ilyen szituba kerülsz, már fel fogod ismerni! Ha felismered, már tudni fogod a megoldást. Már ismered az erődet, és nem hagyod magad, nem hagyod, hogy mások elrabolják tőled!

Az élet eddig úgy működött, hogy egymástól vettük el az energiát. Egymás elleni harc volt az életünk. Lényegében életre-halálra szóló harc. /Az energiáért való harc technikáit a Mennyei prófécia c. könyv remekük elmeséli./ Ahhoz, hogy ne legyen szükségünk egymás kizsigerelésére léteznek más módszerek. Töltekezhetünk a természetből, a szépségből, meditációs technikákkal, és adhatunk egymásnak önként figyelmet, törődést, szeretetet. Adni úgy kell, hogy nem várunk el érte viszonzást. Csak útnak indítjuk, mint egy papírhajót a vízen. A szándék = energiaminőség. Mindig visszatér hozzánk, akkor is, ha jó, akkor is, ha rossz. Nem akkor, nem attól, sokszor felismerhetetlen formában, de biztos lehetsz benne, hogy minden szándékod rajtad landol majd egyszer.

5 megjegyzés:

 1. Az utolsó bekezdés megérne néhány óriásplakátot.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Vajon mennyi idő kell, mire beépül a köztudatba?

   Törlés
  2. Mikor lesz belőle megszokás? Szerintem hamar. Cirka két-három év, amikor még bőven lesz tagadás, de már nem lehet figyelmen kívül hagyni. A hülyeség örök, de lehetnek periódusok, amikor kuriózummá válik. Na azt látnám már :)

   Törlés
 2. Így elsőre úgy érzem, mintha azt mondtad volna vigaszul Xnek, hogy ne búsuljon, ez még semmi, jön a többi. És nincs más megoldás, minthogy beletörődjön, legfeljebb erősítse magát, amíg az igazságtalanság igazsággá növi ki magát.
  Láttam sokféle embert én is. Akit betuszkolnak egy nyári konyhába, hogy ott végezze lebénult napjait, az sosem panaszkodik. Akinek a s...t is kinyalják, azoknak mindig van valami felhányni valójuk. Anyósomék már startból azt mondták, hogy ők nem akarnak a gyermekek segítségére szorulni, ha lebetegednek, ezért a lakásukat majd odaadják az öregotthonnak, aki vigyázni fogja őket. Ez szerintem korrekt eljárás, így nem hányhatják majd a feleségem szemére,Xnek a példájára.
  Az én válaszom a jövő lebetegedőinek, hogy gondoljanak arra, ha lebetegednek mennyire irritáltak lesznek és ha úgy érzik nem tudják türtőztetni magukat, akár anyósomék példájára elmehetnek egy öreg otthonba, akár azzal a hátránnyal is, hogy a gyermekek elesnek az örökségtől. Mert így nekik is könnyebb lesz a lelkiismeretük. Én mondom, néha ez többet jelent, mint bármilyen örökség.
  Persze, és ez már egy száradafa márkájú elgondolás, hogy ezért jó, ha az ember például már fiatal korában elkezd gondolni az elmúlásra és úgy építi az életét, hogy abban benne van a lebénulás féle pakli és ezt a majdnem természetes folyamatnak a lelki részeit ne hárítsuk a gyermekekre, mert semmi közük nekik hozzá. Ez azt jelenti, hogy ugye ne bújjunk képmutatóan a szociális háló mögé, hogy én ügyesen lenyomom a nyolc órámat, ezért az országos közösség engem köteles eltartani...nem öcsém, mert az egész szociális rémálmod majd a gyermekeid nyakába fog szakadni. És irtó klafa dolog a negyvenes gyermeked hátára csücsülni aki talán a karrierje csúcsán kötéltáncol, hogy meglegyen a családja nyugalma.
  Ha nem láttam volna rendes beteg öregeket méltósággal várni az elmúlást, a jelen megjegyzésem talán túlzás lenne, de biza láttam ilyen tök rendes beteg öregeket, akik még félholtan is vigasztaltak és vicceltek. Sajnálom X nénit. Nem tudom, de azt tapasztaltam, hogy azok a beteg öregek akik érzelmileg zsarolják a gyermekeiket, azok egészségesen is örökké az agyukra jártak. Ez a tapasztalatom...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Én arra próbáltam rávilágítani, hogy amikor az ember felismeri a problémát, a probléma megszűnik probléma lenni. A dolgok attól tűnnek nagynak, vagy jelentéktelennek, hogy mennyire figyelek rájuk. Figyelni pedig akkor figyelek rá, ha érzelmileg engem megérint, vagyis megoldatlan feszültségek vannak bennem.

   Törlés