2010. június 7., hétfő

Mire jó az individuum?

blogs.myspace.com

Van talán  bő 15 éve, hogy egy általam alig ismert idős úr megajándékozott Rudolf Steiner: Sors, kegyelem, szabadság a világ, a Föld és az ember életében c. könyvével. A könyv régi kiadású, 100 éves is van már. Akkor kezdtem ezotériával foglalkozni, el is olvastam, érdekesnek, de meglehetősen nehéznek találtam. A napokban újra belenéztem, és találtam valamit, ami a bűn problémájához egy új adalék.
..."Ez a szeretet, melynek a Földön kell kifejlődnie, csak akkor fejlődhetik ki, ha a földi lények, az egyes lények a csoportlélek egységéből kiszakadnak és az egyes lény az egyes lénnyel kerül szembe; csakis így fejlődhetik ki az igazi szeretet. Az egyik lény el kell, hogy különüljön a másiktól és a szeretetnek szabadságban fogant ajándéknak kell lennie. Szeretetet egyik én a másiknak csak azért ajándékozhat, mert az emberiségen belül az egyes lények elszakadtak egymástól, s az egyik önálló egységként került a másikkal szembe. Ezért kellett a Földön az individualizmusnak mindjobban tért hódítani, és ezért volt szükség arra, hogy az isteni gondviselés az embereket, mint egyes lényeket egymáshoz vezesse."
Vagyis: az, hogy kiszakadtunk az egységből, nem bűn, hanem misszió!
"Mindaz, ami abban az időben az ember önállósága érdekében történik, a luciferi szellemek hatása. És így érik meg az ember arra, hogy a szeretet legmagasabbrendű erejét, a Krisztus-princípiumot fogadja magába..."
Köszönöm, Rudi Bátyó!

5 megjegyzés:

  1. Érdemes sok "szent" dumáról levakarni a "szentséget".
    Miért kell mindent címkézni és nyakonönteni szirupos sziruppal?!
    A kereszténység ezért került nálam a süllyesztőbe. Nem csak a szirup miatt, hanem mert a tisztelt híveket szándékosan tartja a gyerekkorban. Megrekeszti.

    Az embernek fel kell nőnie és önállóvá válnia. Ez így van rendjén fizikai, szellemi, emocionális szinten is. Nem köll ide Lucifer meg Krisztus címke.

    Erről szól a tékozló fiú. A világba kell menni, mindent megélni, osztán mikor mindent eltékozoltunk, akkor úgyis hazatérünk. Nincs itt bűn meg nem tudom én mi. Egész egyszerűen csak önállósodunk. Te bűnnek neveznéd vajon a gyerekeid részéről hogy kinőtt a rád támaszkodó, önállótlan korból? A gyerekkorból? Bűnnek címkéznéd és luciferinek gondolnád hogy változott és fejlődött és önálló lett? Az önállóságot meg krisztusinak gondolod? Szerintem nem. Egyszerűen annak, ami: egy természetes fejlődési folyamatnak látod.

    Steiner sok mindent látott, de a szirupot nem szeretem. Bocs ha kissé kritikus vagyok.

    A buddhisták azt mondják: ha találkozol Buddhával, öld meg!
    Ugyanez igaz Krisztusra is. Ez azt jelenti: szabaddá válni a függésből, azt jelenti: megölni az illúziókat. Kidobni a szirupot, a vallásos mázat.

    Az ezotéria pedig frankón sokasítja az újabb illúziókat. Az egyszerűség mindig tiszta.

    VálaszTörlés
  2. Sokszor érzem, hogy a szavak mennyire sokféle jelentést hordoznak, és ugyanaz a szó mennyire mást jelent különböző embereknek.
    Nekem a vallásokkal az a bajom, hogy az emberek manipulálására használják sok esetben. Félelmet ültetnek el az emberekben, bűntudatot keltenek, és uralkodnak mindenkin, akin ezáltal lehet. Tudom, hogy az eszme, amire aztán egy vallás épül, mindig tisztán indul, csak az emberek rontják el.
    Steiner a luciferi és krisztusi jelzőkkel bizonyos energia fajtákra, minőségekre utal, nem a bibliából ismert történetre. Szerintem ezen nincs semmi szirup, csak mást értünk a szavak mögött.
    A tékozló fiú története egyértelmű, de az is ugyanolyan példázat, mint számtalan más amelyekkel próbálták érthetővé tenni az elvont jelentéstartalmat.
    Azt hiszem, ha valaki veszi a fáradtságot, és elmélyed a tanításokban, - legyen az bármely vallás - a felszín alatt megtalálja a lényeget, ami mindenhol ugyanaz.
    Egyszerűen és tisztán.
    A kritikussággal semmi bajom, sőt! A vita sokszor segíti a megértést. Csak kritizálj bátran! :)

    VálaszTörlés
  3. Értelek. De ez még mindig kemény címkézés - mármint hogy a luciferi, meg a krisztusi energiák megkülönböztetése. Vagyis hogy más minőséget képviselnek. Értettem és értem én ezt.

    Az mind oké, amit leírtál. De. Az individualizáció, a felnőtté és önállóvá válás ugyan már mitől lenne más minőség, mint az egységtudatba érkezés? Mitől luciferi ?! A másik meg mitől krisztusi?

    Az egész egy folyamat, ugyan miért "luciferi" felnőtté válni? Na erre kérdeztem én rá.

    És erre mondtam, hogy mázos-ezozetikus szirup.
    Semmi értelme nincsen, csak jól megkavar mindenkit. Szerintem.

    VálaszTörlés
  4. Felnőtté válni nem luciferi, hanem krisztusi!

    VálaszTörlés
  5. Hát... azért Rudolf Steinerben és az antropozófiában is van valami jó: rajtuk keresztül jutottam el Jiddu Krishnamurtihoz.
    Akiből megváltót akartak csinálni, de ő szerencsére ennél sokkal-sokkal jobb volt. Otthagyta őket és járta a maga útját.

    VálaszTörlés