2013. május 26., vasárnap

Nézek ki a fejemből

Illustration: John Holcroft for the Guardian

A múlt héten megjelent nálunk egy hölgy az önkormányzattól (immár második alkalommal, mert elsőre nem talált itthon), hogy kitöltsön és aláírasson velem egy papírt, mely által jogosult leszek ingyenesen hozzájutni egy dekóderhez. A dekóder arra kell(ene), hogy tudjam fogni a TV azon csatornáit, amelyeket eddig analóg módon lehetett. Mondtam neki, hogy kb. négy éve nem nézek TV-t. Nem értette. De majd jó lesz, ha mégis több időm lesz, vagy valami... Mondom: nincs TV-m. Egyáltalán? Egyáltalán. Nem baj, ha rossz, másnak is mondták, hogy később is rákötik majd, ha megjavíttatta. Rossz TV-m sincs. És venni sem akarok. Hitetlenkedett egy darabig, majd némi tűnődés után egy rublikába bevéste, hogy "Nincs TV-je."
Azóta azon tűnődöm, hogy honnan tudja, hogy szükségem lehet dekóderre? Biztosan úgy tudták kideríteni, hogy nem vagyok regisztrálva semelyik digitális szolgáltatóhoz sem. Hmmm?... De hogy ez ennyire fontos lehet, nem gondoltam volna! Hogy "EZEKNEK" ennyire fontos, hogy minden egyes állampolgárnak tudják mosni az agyát, azért ez még engem is ledöbbentett. Meg az is, hogy a nagy szem tényleg mindent lát.

6 megjegyzés:

  1. Drága Kati! Ez így van, a nagytesó tényleg mindenkit figyel, meg az is, hogy ilyen fontos az agymosás további fenntartása. Meg persze motiválttá is tették az összeírókat (ez esetben a hölgy), hogy minél több háznál töltsenek ki szerződést, ugyanis egy igénylés bruttó 1400 Ft, egy nem igénylés pedig 600 Ft-ot jelent az összeírónak. Amúgy meg valóban onnan tudják, hogy kinek lehet rá szüksége, hogy egyeztettek a különböző szolgáltatókkal, plusz minden önkormányzat adatbázisában benne vannak a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetben élők listái. És, hogy honnan tudom mindezt? Első kézből, magától a KSH-tól... engem is hívtak összeírónak, rá is bólintottam, aztán rövid időn belül kitört rajtam a "nagy tisztulás", így kénytelen voltam visszamondani, pedig havi 100.000 Ft körül hozott volna a konyhára 3 hónapon keresztül. A sors elintézte a lelkem nyugodtságát, mert ugye véletlenek nincsenek. :)
    Érdekes, nálunk eddig még nem jártak... pedig biztos mi is a listán vagyunk.

    VálaszTörlés
  2. Mi sem nézünk TV-t már vagy 7 éve... :D Csak saját DVD-ket nézünk. Nincs előfizetésünk sem már régóta. Még én fizessek a pocsék műsoraikért és az agymosásért. No nem. :)

    VálaszTörlés
  3. -Mi most ismét kaptunk tévét, azelőtt, amit kaptunk, elajándékoztuk. De az emberek nem tudják elképzelni, hogy ne nézzünk tévét. Szóval most van, sőt előfizetünk is. De én nem nézem. Igy gondolom velem kapcsolatban nyugodtak, hogy megfelelően mosódik az agyam.
    -De azért figyelemre méltó, hogy volt olyan rublika, ahova beirható volt, hogy nincs tévéje

    VálaszTörlés
  4. Livi, az a tisztulás még Alsóörs előtt volt, vagy utána?
    Duende: Egyetértek!
    Artemis: Szerintem nem volt rá külön rublika, de valamelyikbe beírta. :)

    VálaszTörlés
  5. A tisztulás még előtte elkezdődött, de még utána is tartott. :)

    VálaszTörlés
  6. Elkezdődött a digitális átállás, vagyis csak úgy már nem lehet majd TV adást fogni az éterből, kell hozzá ez a dekóder. Ilyen volt már, szabványváltás van. Emlékszem, régen a rádióban is lehetett fogni a TV adás hangját :) Különösebb jelentőséget nem tulajdonítok neki. Mi nézünk TV-t, de erősen szelektálunk, és ami érdekel minket (pl. jobb filmek), felvesszük. A reklámokat meg lenémítjuk. Híradót sehol nem nézünk. Sok ismerősünk van, akinek nincs TV-je. Ha őket érdekli valami, ott az internet, ahol akár TV-t is nézhetnek, de csak ha úgy döntenek.

    Sokkal jobban aggaszt az "okostelefon" jelenség. Nem csak hogy virtuális térben él, aki rákattan, de a letöltött programok mindenbe beleláthatnak, ami a telefonon történik. Egyes programok - akár egy egyszerű játék - hozzáférhetnek a híváslistádhoz, címtáradhoz is, bármihez. És mindehhez TE adsz engedélyt. Mióta ezt tudjuk, nagyon vigyázunk a butatelefonunkra, nehogy újat kelljen venni! Mert már nem biztos, hogy kapunk.

    Amondó vagyok, hogy technikai eszközök hasznosak is lehetnek, vagy szórakoztatóak, csak ne váljunk a rabjává egyiknek sem. De ha nem lennének, az sem lenne tragédia - egyszerűbb lenne az életünk, azt hiszem...

    VálaszTörlés