2012. május 21., hétfő

Jelentés a kertből


Ma így kelt a nap,


ez pedig még egy múlt heti látkép a kertről, azóta a helyzet javult.
A legnagyobb meglepetést a borső szerezte, mert azt hittem, szegény épp hogy csak sínylődik a szárazságban, de mikor jobban megnéztem, kiderült, hogy dugig van hüvelyekkel:


Szerintem a krumpli és az első hullámban elvetett bab is jól néz ki.



A kilátástalannak tűnő küzdelem, amitnek a kukorica kapálása tűnt is nyerésre áll, de lehet, hogy mire a végére érünk kezdhetnénk előlről. Kapálás közben viszont lehet gyönyörködni az égben,


a levágott mezőben


a nád múltjában, jelenében és jövőjében,


a toma levelében,


és  az este finom fényeiben:


Rájöttem, hogy nem mindenki tudja, hogy a képekre kattintva nagyíthatóak!

15 megjegyzés:

  1. hhhmmmm, az a borsóóóóóó!!
    szeretem a fotóidat


    főleg a felhőseket:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, én is szeretem a Te fotóidat! Szerintem ez azért van, mert nagyon hasonlóan látjuk a világot.

      Törlés
  2. te rájöttél a nagyításra

    én meg a beírandó szóellenőrző betűk dühítő baromságára:(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A múltkor láttam egy TED videót, amelyikben az ötletgazda elmesélte, hogy ezzel a betűbeírósdival mi, felhasználók segítünk digitalizálni régi, vagy sérült szövegeket, ugyanis a gép nem képes a sérült betűket azonosítani, ezzel szemben a mi tökéletes emberi agyunk igen! :) Ha így nézzük, akkor már kevésbé dühöngünk, nem? :)

      Törlés
  3. Gyönyörű. Ez a panoráma ritka ajándék, a vele járó munkába bele sem merek gondolni :)
    Gondolom a csillagos eget is fényszennyezés nélkül láthatod.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A helyzet az, hogy gyáva vagyok egyedül kimenni éjszaka, de valóban alig van fényszennyezés. Két tuskóból és egy deszkából rittyentettem egy padot, és ha csak tehetem kiülök és gyönyörködöm. Ott zajlott a meditáció is a barátnőm társaságában.
      Szerintem még az is megéri, hogy sok a munka. Most, hogy nem kell munkába járnom, sokkal jobb, mert nem vagyok annyira időhöz kötve.

      Törlés
  4. Gyonyoru fotok Kati!!:)azert ertem igy elnezve a fotokat a derekad:)
    Abbol a borsobol en is ennek:)

    VálaszTörlés
  5. Szoktam gondolni Rád, hogy mennyire hiányozhat a természet közelsége. A borsómra meg úgy látszik, sokam rákattantak. :) Majd ha megfőzöm az első borsólevesemet, virtuálisan részesítelek mindenkit belőle. Sajnos a teleportálóm még nem múködik! ?)

    VálaszTörlés
  6. Le a kalappal előtted Kati !Szép nagy kert .Sok munka , de jó érzés , ahogy növekednek az apró magokból a növénykék .

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha minden igaz, akkor majd valamelyik termésből /nem csak virtuálisan / részesülsz! :)

      Törlés
  7. ÚÚÚÚ mekkora ténlyleg a borsód! Oké, mondjuk mi későn ültettük, de tudom, az enyém is megnő. De jövőre, tavaszra sokkal okosabban csinálok mindent. Nem hiába, hát csak most kezdtem élesbe a kertészkedést.Kb. olyan, mint amikor bedobnak valakit a mélyvízbe.....elment apum, és itt van nesze csináld.
    Én meg nem hagyom magam, csinálom. :)
    Tényleg nagyon szép a kerted! Jó sűrű a krumpli. Nálunk nem én ültettem most, de nem ilyen sűrű. Nem tudom, baj-e, vagy sem, remélem jövőre én ültetem már. Mondjuk nem tudom, hogy kell, de majd utánajárok :)
    Amúgy nálad nincsenek krumpli bogarak?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A borsónak jó, ha korán ültetik, mert anyukám szerint rövidnappalos növény. Igaz, megvan az esélye, hogy a kései fagyok megtizedelik, de valóban rosszul viseli a nagy meleget, kevesebb a termés és hamar kukacosodik. A krumplit többféle módon vetik, az öregek szerint úgy kell vetni, hogy "meghallja a harangszót". Ez azt jelenti, hogy nem kell mélyre vetni. Én a kapával árkot húzok és olyan bő nagyarasznyira /kb. 25 cm-re/ rakom őket, aztán magas ormóra behúzom, vagyis mindkét oldalról ráhúzom a földet. Ezzel megspórolom a későbbi feltöltést. Igaz, kicsit később bújik ki a hajtása. Eddig 5db krumplibogarat találtam. az első pár épp a peterakás idejét élte. Addig. Mert én itt nem alkalmaztam a minden életet tisztelek elvet. Sajnos meg kellett halniuk, a környéken pedig gondosan átnéztem a levelek fonákját, és ahol lerakott petéket találtam, kíméletlenül összenyomtam a leveleket. Ezzel megelőztem Isten tudja hány bogár létrejöttét. A másik párt épp aktus közben köldem át a túlsó partra. Ó, minő szép halál! :) Egy magányost pedig csak úgy. Brrr... Figyelek, éber vagyok, aztán majd ha kell, permetezek. Régen gyerek koromban úgy csináltuk, hogy kaptunk egy üveget, és minden este át kellett nézni a növényeket, a bogarakat az üvegbe gyűjteni, a petéket összenyomni. A bogaraknak végül a tyúkok örültek esténként.
      Nyugi, belejössz majd! Gyakorlat teszi a mestert! :)

      Törlés
    2. Ó minő szép halál! :d :D jót nevettem rajta.
      Én emlékszem, mamámmal zacskóba szedtük a krumlibogarat, és mama tűzre dobta....
      Köszönöm a felvilágosítást. Elmondom anyumnak majd, hogy hogy kell ültetni a krumplit, hogy meghallják a harnagszót :) Tetszik. :)

      Törlés