2012. március 3., szombat

Biztatás gyanánt

teleggraph.co.uk

Végül elmerevedünk
bezárva a magunk világába,
mint rovar a borostyánba.
Folyton ugyanazt hajtjuk magunkat is unva,
szomorúan, hogy már nincs is kinek.
Monoton magányunk ránk települ,
s ketrecünkön belül már újabb rács feszül.
Ha a rács már kevés, jönnek a falak.
A falak után csak a halál marad.

Ezt a verset úgy másfél évtizede írtam, mikor tehetetlenül kellett végignéznem ahogy az apám kizárja magát az életből.
Vannak élethelyzetek, mikor úgy érezzük, beragadtunk, és látszólag minden egyre kilátástalanabb.
Jó tudni ilyenkor, hogy nem az élet állt meg, hanem mi álltunk meg benne, makacsul megvetve a lábunkat, mint egy durcás kisgyerek, mert az élet nem olyan, mint ahogy mi azt szeretnénk. Az élet mit sem tud erről. Továbbra is ugyanúgy áramlik körülöttünk, számtalan lehetőséget suhantatva el mellettünk, de mi csak azt az egyet kutatjuk tekintetünkkel, amire várunk. Az pedig nem jön.
A bejáratott út ilyenkor a csüggedés, a depresszió.
Ha úgy tekintek a helyzetre, amelyikben épp vagyok, hogy az nem egy stabil állapot, hanem kiindulási pontja valaminek, aminek az irányát én adom meg szándékaim, vágyaim által, akkor ráébredek, hogy amíg mozdulatlanul várom a csodát, addig semmi nem tud elindulni. Ez azt jelenti, hogy meg kell tenni az első lépést, bele kell menni az áramlatokba és figyelni, hogy mi a jó nekem. Olyan ez az utazás, mint egy folyón evezni. Időnként békésen visz a víz, máskor zabolátlanná válik. Ilyenkor eszembe sem jut áramlattal szembe menni, akkor sem, ha arra van a célom. Hagyom, hogy elvigyen olyan helyre, ahol már biztonsággal partot érve más úton jutok el oda, de az is lehet, hogy már nem is kell mennem sehova, mert az, ahova jutottam, minden elvárásomat felülmúlja.
Ahol most vagyok az az a pont, ahonnan minden lehetséges.

6 megjegyzés:

  1. Ez prófétikus volt Libuc. Telitalálat.

    VálaszTörlés
  2. Akkor jó! Csak azt nem értem, hogy kit találtam telibe? :)

    VálaszTörlés
  3. Milyen jól leirtad a bezártság állapotát! Nagyon tetszik a lira is és utána a próza is. Igen, valami találat van!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tudod, azért tudtam olyan jól leírni, mert megtapasztaltam, és megtapasztalom még mindig, ha nem figyelek oda. Nem egyszerű átalakítani a régi beidegződéseket. Erre mondják azt, hogy tudatosnak kell lenni. Nem automatikusan reagálni, hanem megfigyelni, hogy mi van körülöttem és én hogyan reagálok. Nagyon alattomosan jönnek ezek a "jól bevált" utak a lábunk alá. :)

      Törlés
  4. Nagyon pontosan megfogalmaztad az ember önmaga által épített ketrecét. Bennem mégis megfogalmazódik a kétség, vajon a mostani tudatosság ellenére, képesek leszünk -e akkor is ilyen tisztán látni, amikor ránk települ az öregség?

    VálaszTörlés
  5. Az öregség, vagy a kiszolgáltatott állapot, a betegség, szenvedés? Mert a kettő nem ugyan az. Látok nagyon aktív, tevékeny, életvidám öregeket is. Aztán: azt is el tudom képzelni, hogy az ember belefárad az életbe. Saját döntésünk, ha úgy döntünk, hogy talán már nem akarjuk folytatni, megfáradtunk. Ez is a tudatosság része. Aztán ott van az élettervünk, a feladat amivel - véleményem szerint - leszületünk, és ha megoldjuk, akkor kiléphetünk.

    VálaszTörlés