2012. február 11., szombat

Félelem"játék"

happybird.noobooboo.net

Napjaink szinte minden pillanatát át meg átszövi az aggódás, a valamitől való félelem. Folyamatosan záporoznak ránk nyíltan, vagy rejtetten azok az információk, amik miatt rosszul érezzük magunkat, nyugalmunk, biztonságérzetünk megszűnik, esetleg összeszorul a gyomrunk, ha eszünkbe jut.
Igaz, itt nem jár annyi olvasó, mint a fészbúkon, de gondoltam, indítok egy közvélemény kutatást: mitől félünk, mitől kellene félnünk? Nyugodtan engedjétek el a fantáziátokat, mérhetetlenül nagy a kínálat!
Elkezdem a listát:
1. bárhol, bármikor terrortámadás áldozatai lehetünk
2. ? 

Akkor most a szokásoktól eltérően itt folytatom a bejegyzést, mert nem voltam elég egyértelmű. Azokra a félelmekre, vagy félelem gerjesztő dolgokra gondolok, amik normális esetben nem is jutnának az eszünkbe, mert előfordulásuk /százalékos arányban/ nem jellemző.
Hozzáadom a listához a hozzászólásokat röviden, - a többit lásd lentebb -, aztán írok hozzá még párat, hogy mikre lehet még ilyenkor gondolni.
2. Duende : saját én-tudatlanságunktól
3.               a félelemtől
4. Ágnes:  a gyermekeinket féltjük a mostanában  az oktatási intézményekben megjelenő erőszaktól,           lövöldözéstől  
Amit Ágnes mond, az már oda sorolható, amire gondolok.
Ritkán történik ilyesmi szerencsére, de lehet, hogy csak egyszer történt volna meg, ha a média nem szórja tele vele a világot, és ennek ürügyén nem gyűjt össze minden ehhez kapcsolódó szörnyűséget. Azzal, hogy hatásosan tálalja, hogy sokáig, akár hetekig is a felszínen tartja, egyrészt beégeti az emberek tudatába, hogy van ilyen és ez félelmetes, másrészt olyan sérült emberek, gyerekek ráeszmélnek arra, hogy így figyelemhez juthatnak / méghozzá mekkora figyelemhez! / akiknek egyébként maguktól ilyesmi eszükbe sem jutna. Szinte oktatófilmeket láthatunk egy-egy bűncselekmény elkövetése után. Részletesen beszámolnak róla, hogy hogyan követték el, hol és hogyan lehet hozzájutni információkhoz, eszközökhöz, amikkel végrehajtották a cselekményt. Számomra ez érthetetlen és döbbenetes, kénytelen vagyok azt hinni, hogy ez szándékos!
Vagyis az jó, ha minél többen félnek! Na, az ilyen félelmekre vagyok én kíváncsi!
Hozzáadom a következőt:
5. "tavasszal olyan járvány várható, aminek legkevesebb 30 000 áldozata lesz" 
Vajon ki az aki ezt előre tudja és ilyen precízen megszámolta?
Tegnap kaptam egy körbekeringő levelet, beírom, csak a lazítás végett, mert azt mutatja meg, ahogy a épp téli hideggel rémísztgetik az embereket.

"Aki rosszul érzi magát az utóbbi napok időjárása miatt, annak figyelmébe ajánljuk, hogy az erdélyi Bodzafordulón, már második hete folyamatosan mínusz 20 fok alatti a hőmérséklet.
Stábunk felhívta a polgármestert,  és érdeklődött a megváltozott életkörülményekről, mivel ma hajnalban rekord hideget (-28.6) mért a Román Meteorológiai Intézet kihelyezett műszere.
Polgármester: "Fogas az idő, az igaz, de itt ilyen a tél. Áram van, víz van, a hivatalnak van annyi fája, hogy a szükségeseknek odaadhassuk."
Riporter: "És milyen rendkívüli intézkedéseket terveznek a rendkívüli időre való tekintettel?"
Polgármester: ??? /Nagy hideg csend a vonal másik végén/
Riporter: "Öööö... Arra gondolok, hogy mik azok a döntések amelyek a normális életviteltől való eltérés miatt szükségesek?"
Polgármester: /kis csönd után / "Éccakára bégyühet a kutya."

18 megjegyzés:

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bocs, azért töröltem, mert kiegészíteném.

      1.: saját ön-tudatlanságunktól (mert ez tesz bennünket önmagunk - és mások - legnagyobb és egyetlen ellenségévé)
      2.: a félelemtől (mert elzárjuk vele önmagunkat - és másokat - a szeretettől, az egységtől és saját lehetőségeinktől)


      És több pontom nincs is.

      (Castaneda négy nagy félelmetes ellenségről beszél. 1.: a félelem, 2.: a világosság, 3.: a hatalom, 4.: az öregség.)

      Törlés
  2. Van az a mondas, hogy felni csak magatol a felelemtol lehet.Nem vagyok felos.
    Felteni szoktam csak, a szeretteimet.PL a fiam, amiota iskolakban, ovikban eleg gyakori az orult lovoldozes .A felelosseg oriasi feltessel parosul, es soha nem mulik el...

    VálaszTörlés
  3. A fanatikusoktól kell szerintem félni, mert ők szoktak játszadozni az élet és halál határán úgy, hogy unzsenir népeket is feláldoznak beteges játékaiban. Ami engem illet az én legrémesebb félelmem az adósságaim. Mi a megoldás? Hogy az ember ne adósodjon el. Viszont ha nem adósodik el, akkor semmi esélye ebben az életben saját lakáshoz jutni, hacsak nem él ezer évet mint Highlander.

    VálaszTörlés
  4. Jókat mondtál, Attila, köszönöm! Ezek nagy félelem gerjesző módszerek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem voltál félreérthető Libuc.
      Írhatnék százezer dolgot, amitől félni lehet. A haláltól, az áremeléstől, a terrorizmustól, a mérgeskígyótól, az öregedéstől, a betegségtől, a környezetszennyezéstől, hogy a fejemre esik egy műhold, az ufóktól, stb. MINDENTŐL lehet félni. De van értelme egy ilyen listának? Vagy jöjjünk rá arra, hogy saját ön-tudatlanságunk tart valójában félelemben minket? Hogy a félelem nem kint, hanem bent van? Bármitől lehet félni. Mert mi is a félelem? :) Ha meg tudod fogalmazni magadnak, már el is tűnt.

      Törlés
    2. A listának csak azért van értelme szerintem, hogy ráébredjünk, hogy mennyi fölösleges félelem van folyamatosan körülöttünk. Egyébként meg teljesen igazad van, és már az első hozzászólásod is maximálisan fedte a választ, csak úgy érzem, hogy ha néven nevezzük, akkor fel is ismerjük, vagyis nem általánosságban szólunk róla, hanem a nevén szólítjuk, hogy ezáltal eltűnjön! :)

      Törlés
    3. Á, értem. Akkor ez olyan játék, mint a Harry Potterben a mumus-varázslat. Meg akartad nézni, mi van a varázsszekrényben. Értem. :)

      Törlés
  5. Nem sok mindent lehet hozzátenni, mert már mindent elmondtatok a félelemről. De azért irok egy félelemfajtáról, ami sok helyen előfordul a világban. Teljesen beleszövődik a hétköznapokba és az elviselői már észre sem veszik, hogy ez szerint élik a mindennapjaikat. Konkrétan itt Vajdaságban is létezik egy olyan mentalitás, hogy, aki magyar az elverhető, elzavarható, nyilvánosan megszégyenithető, háborúban ágyútölteléknek felhasználható az uralkodó nemzet részéről. A gyűlölet utánpótlás folyamatos, (persze irányitott), és olyan mélységes az itt együtt élő népek között, hogy az "félelmetes"

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, de én épp ezekre a bújtatott, gerjesztett félelmekre gondolok, pont ilyesmire, mint emberek, népek egymásra uszítása különféle indokok által, úgyhogy listára vele!

      Törlés
  6. Más : Kati, úgy megtetszett múltkor a mini univerzum jelződ a kis fülimre, hogy én azt felhasználtam. Ugye nem baj?

    VálaszTörlés
  7. Pár napja néztem meg a Fertőzés című filmet. Én végigröhögtem az ócska manipulációs technikákat, amit a filmben alkalmaztak. Aki nem vette be a pirus pirulát (lásd: Mátrix című film), annak egyrészt kimosta az agyát, másrészt elültetett benne egy jó adag félelmet.

    VálaszTörlés
  8. Igen, ezek a legveszélyesebb, legészrevehetetlenebb manipulációs technikák! Az ember észre sem veszi, már benne van az elvetett mag, utána már csak "ápolni" kell, hogy minél bokrosabb legyen. Jön is a tápoldat minden létező információs csatornán át!

    VálaszTörlés
  9. Nekem a tömegmanipuláció az első gondolatom. Vagy beveszed, vagy harcolsz, vagy küzdesz a tehetetlenséggel és az emberi hülyeséggel.
    Személyes vonalon Duende, a te szavaid abszolút kifejezik a véleményemet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Könnyű Nektek, - mármint Zita és Duende - mert Ti már tudatosak vagytok! :))
      Vicc nélkül: valóban átlát az ember a manipulációkon, amikor már túl van azon, hogy gondolkodás nélkül mindent elfogad úgy, ahogy elébe rakják. Azt hiszem, igazatok van: nincs értelme kilátástalan küzdelmekbe belemenni. Ha ezt nézem, akkor valóban nincs szükség semmilyen listára. Aki bújt, bújt, aki nem ...

      Törlés
    2. Üzenjünk békét a háborúnak! :)

      Törlés