2011. február 26., szombat

A hajó és a tenger

 

A tenger és rajta a hajó szimbóluma közhely: "Evezz-evezz az élet tengerén"... stb. Mindenki érti a magányos, veszélyekkel teli utazás párhuzamát a saját életutunkkal.
"A tenger a szabadság, a határtalan tér a számomra (is), ezért vágytam tengerre szállni, még ha a hajó egyben rabság és kötöttség is." - olvasom Vajda János blogjában
Elgondolkodtam rajta: a hajón lenni bezártságot, korlátoltságot, a szabadság maximális hiányát jelenti, mert a hajón kívül, a nyílt tengeren életképtelen vagyok. A  hajón a rend fenntartása érdekében hierarchia uralkodik, vagyis a személyes szabadságom korlátozott, hát hiába van körülöttem látszólag a végtelen szabadság, mégis saját képességeim börtönébe vagyok zárva.
Az album képeit nézve óhatatlanul eszembe jut Richard Bach: Jonathan Livingston, a sirály c. könyve, ami nem másról, mint arról szól, hogy vélt vagy valós képességeink határain túl tudunk lépni.

3 megjegyzés:

  1. Ezzel egy ideig el fogok jatszani, koszonom ezt a bejegyzest.

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm Kati az idézést és a hivatkozást. Hiányoltalak is onnan, már értem, miért. Ez így értékesebb, mindenki számára...

    VálaszTörlés
  3. Ágnes, én is így vagyok ezzel... :)
    János, szívesen, máskor is, ha úgy adódik! :)

    VálaszTörlés