2011. január 15., szombat

Gondolatok a /szólás/szabadságról

Paul Klee: Horizont, Gipfelpunkt
 
 Mi az, hogy szabadság? Mikor vagyok szabad? Lehet-e bárki is szabad? Mitől szabadul meg az, aki szabadnak érzi magát? Ha szabadnak érzi magát, akkor az azt jelenti, hogy szabad? Jó szabadnak lenni?
SZABAD. SZAB-AD. Azt ADja, hogy magam SZABhatom meg, mit teszek. 
A szabadságot csak egy betű különbözteti meg a szabadosságtól.
SZAB-ADO-ság.
A szabadossággal ADÓ-ságot halmozok fel, mert nem bántam felelősséggel a rám ruházott hatalommal, a szabadsággal. A hatalom: felelősség. Nem holmi lehetőség saját egyéni vágyaink kiélésére. Aki hatalomra vágyik, tudnia kell, hogy akik felett hatalmat gyakorol, azok élete mind visszahat rá.
Innen ismerszik meg a hatalmas. Nem korlátoz. Elbírja mindenki szabadságát.

3 megjegyzés:

 1. Jó...
  Bár kicsit másképp látom, legalábbis az lején amit írtál, a vége tökéletes. :)
  A sors, vagy karma - én így látom - működik az életünkben. Valójában nincs cselekvési szabadságunk, nincs szabad akaratunk. Minden sz isteni rezzenése.
  Számomra a szabadság azt jelenti: szabad vagyok a mások általi meghatározottságtól: vagyok, aki vagyok. Szabad vagyok a mások és önmagam által rám vetített szerepektől, képektől. Nem határozom meg magam, nem azonosulok szerepekkel, nem faragok idegen képet, bálványt magamból - mentes vagyok mindennemű identitástól és azonosulástól. Egyszerűen. Vagyok aki vagyok. Az élet mag játszik engem, velem, általam. Isten a cselekvő, én - nem létezem.

  VálaszTörlés
 2. Ízlelgettem egy kicsit a szót. Mi jön ki belőle.
  Igen, a Teremtő rajtam keresztül, általam próbál ki mindenfajta létezést. Épp ebben van a szabadságom. Vagy, ha akarod, az Ő szabad játéka. Végül is elég nagy zenész ahhoz, hogy jól improvizáljon, nem? :)

  VálaszTörlés