2010. szeptember 3., péntek

Én vagyok a felelős!

 Paula J. Becker: IF:RAIN

Tegnap, bóklászásom közepette belebotlottam egy riportba, amelyet Jakab Istvánnal vettek fel. Meglepett, hogy szinte ugyanazokat a dolgokat hallottam vissza tőle, amikről már egy ideje én is beszélek a vendégeimnek. Megszokott dolog a mi hazánkban, hogy ha két ember / vagy több / összejön, rendszerint panaszkodnak az egészségre, a politikusokra, a gazdasági nehézségekre, és minden egyébre is. Minden esetben más a hibás. Mások csinálják rosszul, mások nem oldják meg, mások a felelősek. Mégis: ki bízta meg őket, ki adta a lehetőséget arra, hogy helyettünk ők csinálják a dolgokat úgy, ahogy akarják, vagy tudják? Ki az, aki tűri, hogy a végletekig kizsákmányolják? Ki az, aki végignézte, hogyan fosztanak ki egy egész népet, hogy osztoznak kevesen azon, ami mindnyájunké? Ki hagyta, hogy butítsanak, erkölcstelenítsenek, manipuláljanak bennünket? Tévedés ne essék, mindez pártpolitika semleges!
Mi mindnyájan, egyenként felelősek vagyunk azért, hogy hogyan élünk. A mi személyes döntésünkön múlik, mit eszünk, iszunk, választunk, tűrünk. Mi vagyunk felelősek érte, ha a környezetünk szemetes, igénytelen. Mi választjuk meg, hogy figyelünk-e egymásra, a közvetlen környezetünkre, vagy éltető Földünkre. A mi kötelességünk felnevelni a következő generációt. Mit hagyunk örökül számukra? Milyen példát mutatunk? Elég csak végiggondolni, hogy az elmúlt két évtized alatt milyen elképesztő módon erősödött az agresszió, az intolerancia, mennyi mocsok ömlik a médiából. Folyamatosan félelemben, szorongásban, bizonytalanságban élünk, minden híradás ezt erősíti meg bennünk.
Hová lett az emberi tartás? Az adott szó szentsége? A becsületesség ereje? Miért hagyjuk, hogy minden alapvető emberi érték eltűnjön a süllyesztőben, maga után hagyva egy élhetetlen világot?
Mutogatni lehet másokra, magunkon kell elkezdeni. Nem fogadom el, hogy akkor majd hülyének fognak tartani. "Az én vezérem bensőmből vezérel" - mondta József Attila. Ha lesz, aki elkezdi, olyan is lesz, aki folytatja. Nincsen olyan "egy fecske", amelyik után ne jönne a többi!
FVQ, a „Felelősségvállalásunk mértéke” mozgalom

2 megjegyzés:

 1. Hu Líbuc!!!
  de szeretem a gondolataidat!Abszolút igazad van és én is így gondolom,meg Anyum is ezt szokta mondani.

  Az agressiót látják a gyerekek a médián és a hülye filmeken kerezstűl is.Ahogy nézegetem a híreket a fiatal generáció,a közép iskolás generációnak a szokása a legjobban az agresszió,gyílkosságok.Olyan sok ilyet lehet hallani,amin én úgy meglepődtem.Meg ugye az internetes játékok is ölésből állnak,amikor leülnek elé és képesek óra hosszákon keresztű ezt csinálni. ebben nőnek fel,az agresszióban.
  Sajnos nem minden szülő tud a gyerekekkel foglalkozni,mert sokat kell dolgozniuk.Így unatkoznak a gyerekek és szerintem azért ilyenek a mostani fiatalok sajnos.

  VálaszTörlés
 2. Igen, és épp azért kell megszakítani ezt az ördögi láncot, amikor arra nincs időnk, ami a legfontosabb feladatunk: felkészíteni az életre a következő nemzedéket. Amit adunk nekik, azt kapjuk majd vissza!

  VálaszTörlés