2010. április 14., szerda

Középpont


"Az meglett ember, akinek
szívében nincs se anyja, apja,
ki tudja, hogy az életet
halálra ráadásul kapja
s mint talált tárgyat visszaadja
bármikor - ezért őrzi meg,
ki nem istene és nem papja
se magának, sem senkinek."

/József Attila: Eszmélet részlet/

Mit is jelent az, hogy "mesterré válás"? Mester az, aki megtalálta a középpontját, ahova újra és újra visszatér, ha valami kibillentené lelki egyensúlyából. Aki képes kívülről szemlélni a dolgokat, megértve, hogy a világ, és benne az emberek nem jók és nem rosszak, hanem próbálkoznak a létezés megtapasztalásával. Aki felvállalja a felelősséget döntéseiért, és életével mutat példát a körülötte élőknek. Aki megélve a saját sorsát, megerősödve kerül ki a nehéz helyzetekből, az elbukások után talpra tud állni. Mindeközben nem felejt el örülni az élet minden szépségének, és másoknak is segít felfedezni a hétköznapi csodákat. Szívében nincs félelem, csak mindent átölelő feltétlen szeretet. 
A mester az örökkévalóba átívelő híd.


6 megjegyzés:

  1. Van egy nagyon hasonló festményem, tizenpár éve festettem - egy fénylény táncol rajta. Majdnem ilyen, csak vibrálóbb, több a mozgás a képen. Már el is felejtettem... Egy barátnőm elkunyizta.

    VálaszTörlés
  2. Egy korai bejegyzésemből kopiztam ki ezt a Coelho ezt az idézetet:

    "A tanítvány nem tudja egy az egyben utánozni vezetője lépteit. Mivel mindenki a maga módján látja a világot, a maga módján éli meg a nehézségeit és a sikereit. Tanítani annyi, mint megmutatni a lehetőséget. Tanulni annyi, mint élni a lehetőséggel."

    Szóval, mindenki által megszívlelendő ez a bejegyzés. A középpont fontossága miatt, ennek megtalálása nélkül nincs lelki harmónia. A Mesterek meg nagyon fontosak az életünkben. Mindegy miben mesterek, ha van mit tanulni...

    VálaszTörlés
  3. János, ez nagyon jó! Eltettem a kis szürkeállományomba! :)

    VálaszTörlés
  4. Valahol azt olvastam, hogy tanulni azt jelenti, hogy újra ráébredünk arra, amit mindig is tudtunk!
    Duende, jó lenne látni azt a festményt! Nem tudnád felkutatni?
    Sajnos az itt látható alkotóját nem ismerem.
    Ezt Neked címeztem, János! :)
    Igen, én is azt érzem, hogy a középpont megtalálása alapvető.

    VálaszTörlés
  5. Tudom kinél van... Csak az útjaink már elváltak... De azt hiszem, megkérem hogy lefotózhassam. Tényleg jó lenne, ha legalább képem maradna róla.

    Jó bejegyzés. Már vagy hatodszor térek vissza és olvasom...Nagyon tetszik. József Attila is, és a hozzáfűzés is!

    VálaszTörlés
  6. Köszi! Örülök, hogy sikerült hosszú évek tapasztalásait formába öntenem úgy, hogy ezzel másoknak is adhatok valamit. Én is sokat kapok Tőled az oldaladon, legalább "törlesztettem" :)!

    VálaszTörlés